marvin

Началото

Около 2001 година започна интереса ми към WEB. И с времето се ориентирах към Joomla. Тогава бизнеса вече знаеше, че няма да му се размине без WEB и с времето направих доста сайтове (някои от тях са още online). И след време теглен от желанието си за собствено местенце в интернет и място където да пиша започнах да мисля за стой блог/ресурс в който да пиша разни неща. И така се роди идеята за Nedko.info – блог с интересна информация за web, малко смешки, урочета и т.н. Взех си хостинг в sueprhosting и сложих една Joomla 1.0.x
С времето интереса ми към него замря малко, но го оставих да живее. Няколко години по-късно (и един drop, защото не внимавах с времето за подновяване на домейна) реших да го съживя. 2014 година беше времето в което започнах с блога си в този му вид. Първо поствах мои стихове и разкази, после интересни IT неща, малко простотии и днес блога е изцяло персонален + малко интересни неща, които намирам ежедневно.

nasam.be

nasam.be е втората ми идея (тогава за социална мрежа, don’t blame me – всеки тогава искаше социалка), която датира от 2009 г. С времето слагах разни неща. В момента имам един status page там, като скоро ще мигрирам Joomla базата към WordPress и ще вдигна сайта със старите ми писания.

 

Избора на хостинг

Малко след като си купих първия хостинг се чудих защо аз не направя нещо свое? Звучи напълно логично за 15-17 годишен, но реалността се оказа различна. И така с времето все повече и повече изпитвах ограниченията на cpanel, трудностите в това да не знаеш какво става отдолу, кой има достъп до твоите данни и какво би било да можеш да направиш service nginx restart.

След няколко опита (включително вдигнахме един университетски сървър, а малко по-късно имах проект с мои приятели от университета и вдигнах един ubuntu server в таванското помещение на един от приятелите. Проекта се казваше 5heads.eu) останах на superhosting още няколко години, но 2016 беше времето в което трябваше да изляза от комфортната си зона и да направя нещо, което съм мечтал прекалено много време. Намерих vultr.com – VPS (virtual private server) за умопомрачителните $5 месечно и реших да го наема за няколко месеца и да видим дали transition-а ще е лек.

Marvin

marvin е параноичния и вечно депресиран свръхинтелигентен робот от “Пътеводител на галактическия стопаджия” на Дългaс Адамс.

marvin работи с Ubuntu. Всичко тръгна. Или поне по-новите проекти. Имам 2 сайта на античната Joomla 1.5, които са невъзможни за ъпдейт към по-нов бранч (има custom решения, но не и универсални такива) и започнах да търся. Оказа се, че има решение да пусна две отделни PHP-та на nginx с fpm (ако някой има интерес ще пусна инструкциите тук). Отне ми цяла вечност да ги подкарам поради различни проблеми и най-вече това, че за пръв път пипах nginx.

След като подкарах всичко реших, че е време да сложа Let’s encrypt сертификати на всичките си сайтове и сега си светят в зелено. Доволен съм. Статия за това как го направих ще пиша скоро.

 

Хостинг в marvin

През целия си живот съм бил привърженик на споделянето на знания с другите и marvin не прави изключение. VPS, който ползвам в момента е със следната конфигурация:

 • 1 CPU;
 • 2 GB RAM memory;
 • 50 GB SSD storage;
 • 2 TB bandwidth.

В този си вид мога да споделя малко място с FTP достъп, mySQL база данни и сертификат от Let’s Encrypt безплатно за всеки, който пожелае това и ми даде достатъчно добър довод (от типа на – студент съм, ученик съм, нов съм в бранша и не искам да си взимам хостинг за сега).

Edit – към септември 2017 г. marvin беше ъпгрейднат от 768 мб рам към 1ГБ, а storage-а му – от 15 SSD към 25 GB SSD.

Към Май 2021 г. marvin се търкаля на DigitalOcean с 1vCPU (avg CPU usage за последните 14 дни – 10%), 2GB RAM (avg RAM usage за последните 14 дни – 55%) и 50GB SSD (avg Disk usage за последните 14 дни – 83%).

 

Бъдещето на marvin

Надявам се marvin да не свърши като робота в книгата. Искам да подкарам няколко услуги на него като една от тях ще е wpscan за web, ще има gitlab и най-вероятно munin и backup service (вероятно duply или прост скрипт използващ rsync).
Към marvin смятам след време да присъединя още един, който ще е на друг VPS provider, който ще играе ролята на failover и DB replication service.

 

slartibartfast

И ето, че днес (15.02.20117) вдигнах още един VPS, този път на digitalocean, който ще играе ролята на backup, replication и failover solution на marvin. Хостинга по традиция е от $5 и ще свърши много повече отколкото имам нужда.
Скоро ще пиша в отделен пост какво съм вдигнал и как на сървъра.
В момента прехвърлям и nasam.be към него за да имам асоцииран домейн с който да си играя.

Ъпдейт към 27.05.2021 – slartibartfast е мъртъв от година и повече. Доста по-изгодно е да имам един по-голям VPS с повече RAM и диск отколкото два и колкото и да не ми се искаше теглих ножа на slartibartfast и се наложи да забравя за failover и remote backup.

vortex

Вече писах за vortex, но би било редно да направя honorable mention за него и тук. Откакто съм DevOps виждайки scale-а с който работим и всичките услуги, които мога да хостна и да науча не видях смисъл да търкалям един нещастен VPS (не, че не може на DigitalOcean, но освен цената идва и отговорността за поддръжката и правилната експлоатация на сървисите) и реших да взема нещо в нас. Повече инфо за това можете да намерите в статията, която съм линкнал по-горе.

 

Changelog

И понеже много обичам да пиша changelogs реших да го сложа директно в тази статия:

 • Full SSL support преди започването на този blogpost;
 • Пълен бекъп на базите данни ежедневно;
 • swap support – on (защото на VPS-а на който съм не е пуснат по default). Как да си активирате swap-а на кой да е VPS можете да прочетете тук;
 • Вдигнах slartibartfast на 15.02.2017 използващ услугите на digitalocean.com
 • 16.03.2017 г. marvin вече работи с HTTP/2 и HSTS (HTTP Strict Transport Security). Резултата от SSLLabs можете да видите тук;
 • 18.07.2017 г. – marvin вече поддържа livepatch, което ще минимизира downtime-а му до минимум.

2 Comments

 1. А чувал ли си за легендарния Marvin.Lirex.com ? ;)
  …който още си работи междо другото.
  Друга легендарна машина е Marla.ludost.net.

 2. За Марла-та знам, но за marvin.lirex.com не бях чувал. Разкажи повече – какво обслужва, че няма инфо за него. :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.