Освен първата си по-сериозна статия за колоезденето, която написах днес се случват и други, доста интересни неща.

Например gitlab.com днес си преебаха базата данни. И това не е толкова страшно, защото при нормални условия restore-а би отнел няколко минути, но явно и бекъпите не са били особено полезни

Но освен лошата новина има и нещо хубаво и то е, че GitLab се оказата супер прозрачни откъм този проблем и дори направиха google doc в който описват подробно какво се случва.

И две IT мъдрости:

И това, че има два типа системни администратори – такива, които правят редовни и проверени бекъпи и такива, които вече ще правят. :)

По тази тема след няколко дни ще поръчам за експеримента един VPS на Hatzner за да направя load balancing и database replication + още 1-2 услуги както писах вече в статията за marvin. Ще е интересно и ще пиша за това като го направя.

 

Нещата, които намерих днес:

  • Злати прати днес този супер полезен ресурс – tldrlegal, който показва съвсем накратко популярните лицензни условия с много приятен и прост интерфейс.
  • Не знаех, че Амазон вече са и на low-cost VPS пазара;
  • How fucked is my database е малък сайт, който ви показва по хумористичен начин колко сте преебани използвайки една от следните бази данни – PostgreSQL, MySQL, MSSQL, Oracle, SQLite, MS Access, NoSQL?
  • WordPress с едно много неприятно ново vulnerability. Този път атакуващия може да направи privilege escalation и content injection. Ъпдейт към 4.7.2 е задължителен.