Днес денят започва с успиване. В офиса боря един много неприятен бъг заради който не успяхме да релийзнем в петък.
Започнах от сутринта с Dark Tranquillity. Тия момчета заслужават много повече внимание от широката аудитория. Много добри неща имат.
Мятам нещата да видим до къде ще ги докарам.

Днес се наложи да тествам достъпността на фирмения сайт от други държави и ми трябваше някакъв списък с безплатни proxy-та, които да поддържат HTTPS.
След като намерих няколко списъка реших да потърся и extension, които лесно да switch-ва няколко proxies или да работи по някакви правила (примерно фирмения сайт да го прекарва през proxy, но youtube-а – без) и попаднах на FoxyProxy.
Не е лесна работа човек да намери безплатни proxy-та с HTTPS, които да работят и то прилично (под прилично разбирам сайта да се зарежда за до 3 секунди…).
След няколко опита и нищонеслучване реших да потърся друго решение и попаднах на ProxyAC. Много интересен extension, който основно оперира с техния website и не се налага да setup-вате разни неща като IP/port и други а просто избирате от листа кое прокси искате да използвате. С два клика бях готов с това, което ми беше нужно. Имат и добър филтър по държава, порт, дали проксито да е анонимно или не и дали да поддържа Https/Ssl.
E – намерих и един бъг – като се опитаме да дефинираме различен от очаквания път ( http://www.proxyac.com/private-proxy-list/ вместо http://www.proxyac.com/proxy-list/) ми плясна “Notice: Undefined variable: component_contentMain in /home/proxyac/public_html/c/page/basicLayout.phpt on line 124” :)
Единственото, което виждам като основен недостатък е, че не мога да определя разни правила кога трафика да минава през proxy-то и кога не.

Ако искате да направите проверка за да сте сигурни, че сте се закачили и “минавате” през нужното прокси можете винаги да проверите това с някой Online checking tool като например whatismyipaddress.com – ip lookup.

Btw днес си поговорихме с Марто за избор на машина с която да обработва снимките си и обърнахме темата към home NAS storage. Аз имам такава идея от прекалено много време и май скоро ще взема един 1TB хард диск и ще пусна една стара машина в нас да работи. На нея ще живее Samba, GitLabm, LAMP и разни мои неща. Смятам да разпиша схемата подробно в моя GitHub акаунт и ще я пусна за общо ползване. Не, че ще открия топлата вода, но ако поне един човек има подобна нужда и му помогна дори и малко ще съм доволен.

 

It’s tango time @ Kremena dance center

На тренировка съм. Нещо съм яхнал метлата.

След няколко нови поддръжки ми мина. Хубав е живота с танго. Май.