Понеже последно време покрай ОГРОМНИЯ избор на проекти, които мога да хостна и чуденките ми кой как да свържа с другия за да ми паснат на use case-а изпаднах в нещо наречено analysis paralysis, което в същността си е “задръстването” от информация, която поемаме за да направим нещо. Обикновено е съчетно и с желание за идеален сетъп от първия път, а това освен много напрежение ни добавя и нереалистични представи понякога.
Та когато се усетих, че съм си набелязал 20-тина сървиса и гледам някакви advanced pi-hole techniques и се спрях. Първата ми цел ще бъде да тествам nextcloud – проект, който искам да тествам в production от доста време.

И понеже старото ми аз би направило нова виртуалка на която да вдигна nextcloud се спрях и си реших да приключа веднъж завинаги с това и да започна да уча по-интензивно kubernetes, защото ще ми бъде много полезно за в бъдеще. И така планът е:

kubernetes на който върви Nextcloud –> да използвам volumes за mySQL (или noSQL по възможност, ще бъда щастлив) и основните директории на nextcloud (/var/www/html{custom_apps,config, data, themes}). Този целия сетъп след някакво време като дойде време за network hardening-а ще отиде на отделен VLAN и ще му орежа доколкото мога достъпа отвън за да няма изненади в последствие.

Също така тряба да се науча да правя и къдърни графики, че това с –> ми е навик от малък и не носи никаква информация освен ако не е нещо линейно.