Миналата седмица се бяхме разбрали с приятели да се видим в тях и да дегустираме няколко уискита. Те са почитатели и ни изненадаха приятно с цели седем вида.
Ще се опитам да опиша доколкото помня кое какво впечатление ми е направило. Имахме листи в които описвахме по точкова система от 1 до 5 така, че резултата ще е подобно описан и тук:

 1. Highland park single malt:
  1. Аромат – 4 (опушен)
  2. Вкус – 4
  3. Завършек/послевкус – 5
 2. Singleton single malt scotch, 12 годишен:
  1. Аромат – 3
  2. Вкус – 4
  3. Завършек/послевкус – 3
 3. Jack Daniels made in Germany tennessee:
  1. Аромат – 4
  2. Вкус – 4
  3. Завършек/послевкус – 3
 4. Jack Daniels made in USA:
  1. Аромат – 4
  2. Вкус – 4
  3. Завършек/послевкус – 4
 5. Islay barley single malt:
  1. Аромат – 5
  2. Вкус – 5
  3. Завършек/послевкус – 5
 6. Ballantines scotch:
  1. Аромат – 2
  2. Вкус – 2
  3. Завършек/послевкус – 2
 7. Glengrant:
  1. Аромат – 3
  2. Вкус – 3
  3. Завършек/послевкус – 3
 8. Jack Daniels Honey:
  1. Аромат – 4
  2. Вкус – 4
  3. Завършек/послевкус – 3

 

Аз бих класирал топ 3 от гореизброените по следния начин:

 1. Islay Barley – опушен и много плътен вкус Islay Barley е от онези уискита, които не можеш да пиеш в промишлени количества. Силно опушения му вкус му придава жестока индивидуалност и крайна специфичност;
 2. Highland Park – мек и деликатен Highland Park в малки количества гали небцето. Вкуса му е изискан и нежен, не като Islay Barkey например. Подходящ е за консумация в приятна компания от дами и господа;
 3. Glengrant – Страхотно и много балансирано уиски, което е страхотно и с 5-6 капки вода (на стайна температура) в него. С точно това изкарахме една сватба (на нашите домакини снощи) и беше повече от страхтен избор.

 

Както може би забелязахте точки 3 и 4 са с Jack Daniels. Така стана, че домакините имаха две бутилки от различен произход – от Германия и САЩ. Оказа се, че това от САЩ е малко по-тъмно и с много по-приятен (после)вкус. Разликата беше осезаема дори и за лаик като мен.