Иии ето, че започва първия от 31-те ми блогпоста за този месец, както вече обещах.

И днес беше ден за Docker/docker-compose. Бихме се, карахме се, псувах в нас като чобанин (което никога не е карало нито един софтуер или хардуер да тръгне, но все опитвам). – не стана и не стана.
Казуса беше тривиален – трябваше да засиля 2 глобални променливи към единия контейнер в който живее един react app. И съвсем успешно го правя, но react-а изобщо не зацепи. И така след данеказвамколковреме и общ дебъгинг се установи, че React-а си има изискване за именуване на променливите. Нещо, което НЕ намерихи в документацията нито на реакт нито на докер. За тези, които се чудят – трябва да започват с REACT_APP_

И така ми замина половината ден. Но пък е интересно. Docker и контейнерите се оказаха технология с която съм в love-hate relationship. Оказа се, че изобщо не е толкова лесна материята колкото си мислих, но като започне да ти се просветлява нещата стават мега яки. Например мога да направя multi stage build, което значи, че вдигам един контейнер съдържащ целия ми dev environment с всички библиотеки, пакети и каквото му е нужно, билдвам, правя втори контейнер и там изсипвам вече готовото binary. Така контейнера ми става няколко мегабайта. Забравих да кажа, че говоря в аспекта на Go.


Иначе в личен план нещата се развиват интересно – от извесно време смених работната обстановка и вече работя от нас основно. За момента ми се отразява учудващо добре. Иначе продължавам да работя за Немечек и нямам намерение да ги сменям. Казвам това, защото последно време фейсбук ми показва засилено групата на DevBG-Jobs и гледайки на какви висоти ни са HR-ките направо ме е страх да си помисля, че може някой ден да разчитам на някаква точилка, която знае четири съкращения (JS, .NET, PHP, DB) и пише обяви на поразия. Не, че няма къдърни, но мнозинството е шлака.

Те така. Ден първи – completed. Ш’ме извинявате, че няма in other news, но днес – толкова :)