Никой не е защитен от спама под всякаквата му форма – email, в коментарите или по друг начин.

И понеже на marvin живее сравнително посещаван сайт секцията му с коментари беше катастрофална. Не бях го поглеждал от няколко месеца и като влязах в админ панела му ме побиха тръпки – над 12 000 коментара.

Проблема – Как ще разгранича кои коментари са спам и кои не са?

Решението – изпозлвах (с малко скептицизъм) плъгина, който идва при нова инсталация на WordPress – Akismet. За да заработи трябва да се регистрираме в сайта akismet.com (с WordPress.com или Google.com акаунтите си) и да вземем API кода от сайта. След това активираме плъгина и в настройките му бухаме API key-а). След като всичко беше конфигурирано и казах на плъгина да маркира съмнителните коментари като SPAM отидох да проверя и нищо не се случи. Оказа се, че плъгина е по-умен отколкото очаквах – беше си сложил всички коментари в опашка и асинхронно анализираше всеки. След час имах около 14 500 коментара маркирани като спам. Проверих на random стотина и всичко изглеждаше да е ок.

 

Другия проблем – По някаква причина се оказа, че не мога да трия коментарите през admin панела. Трябваше да намеря решение в което да взема всички коментари маркирани като SPAM и да ги изрия през базата данни.

Другото решение – За работа с базата данни използвах mysql console, но можете да използвате и phpMyAdmin (след като проключите работа с него го изтрийте или забранете достъпа до него, че става страшно ако до забравите).
Следните заявки ще ви свършат работа (имайте предвид, че префикса, който съм използвал е wp_, но на вашата инсталация може да е нещо различно):

Изтриване на всички неодобрени от администратора коментари:

DELETE from wp_comments WHERE comment_approved =  '0';

Изтриване на всички ОДОБРЕНИ коментари:

DELETE from wp_comments WHERE comment_approved =  '1';

Всички изтрити коментари, които стоят в статус Trash:

DELETE from wp_comments WHERE comment_approved = 'trash';

И накрая и най-важното – всички коментари маркирани като SPAM:

DELETE from wp_comments WHERE comment_approved = 'spam'; 

 

Tip – Ако искате да видите съдържанието на таблиците можете да направите това със select. Например ако искам да видя всички SPAM коментари ще пусна тази заявка:

SELECT * from wp_comments WHERE comment_approved = ‘spam’;

Със здраве и гледайте да не затриете нещо важно. Ако имате въпроси можете да ме питате тук преди да действате. Ако мога ще помогна.