Днес трбява да излезе WordPress 5.0,за който говорят толкова време, че вече ми втръсна. Основното подобрение спрямо 4.9.8 (latest към момента) е, че ще използва нов редактор – Gutenberg (на името на човека измислил печатарската преса Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg). Няма други значими функционални ъпдейти, няма и оправени някакви security проблеми.

На кратко за Gutenberg – опитах да го подкарам, но при мен гръмна с редица JS грешки, предполагам е от мен проблема. От екипа обещават това да е еволюция в редакторите, но аз единственото което искам от него е:

  • Проекта да не е 2000+ файла;
  • Респективно да не се зарежда за 1.5+ секунди в браузъра;
  • Да не генерира gibberish HTML при paste на форматиран текст.

Туй то. I’m a simple man – I see fast and reliable wysiwyg editor, I use it.

Та след масовия ъпдейт, който започва от днес имайки предвид, че 30% от интернет е задвижван от WordPress, което е около 76.5 милиона сайта (като ежедневно се създават над 50 000 сайта на WordPress) очаквам при ъпдейта а се строшат немалко инсталации.

Защо?

Ако имате чиста инталация на WordPress със стара версия и ъпдейтнете до 5.0 предполагам (даже съм сигурен), че всичко ще мине гладко и за секунди.
Но ако имате от онези пребити website builders или някоя тема, която носи със себе си 96 плъгина, 500 файла и е кракната очаквайте няколко безсънни нощи.

 

Няколко препоръки от мен:

  1. Задължително днес си направете бекъп на файловете и базата (не разчитайте на хостинга, те може да имат стари бекъпи);
  2. Огледайте се кои плъгини използвате и кои не. Не забравяйте, че дори и да не е активен плъгина може да бъде exploit-нат (при някакво security issue). Проверете плъгините, които използвате дали са съвместими с 5.0 (това от WordPress repo-то). Ако не са тествани не е задължително да се строшат, но шанса не е малък;
  3. Огледайте си правата на WordPress-а. Ако сте имали неприятности и сте набичили всичко с chmod -R 400 . вероятността нещо да се счупи не е малка;
  4. Помните ли първа точка с бекъпа?
  5. By default от 5.0 нататък редактора ни ще е Gutenberg. Ако сте любопитни го има в repo-то на WordPress и можете да го инсталирате с версия 4.x като плъгин. Можете да видите и малко ревю тук.
  6. Можете да използвате и стария редактор като го инсталирате като плъгин;
  7. Ако сте религиозни – недейте. Вярвайте на бекъпите, особено ако имате по-посещаем сайт от този, който четете.

 

Нека бекъпите бъдат с вас и дано Gutenberg да ви хареса.