Skip to content

Code Week Varna 2016

Първия път когато бях поканен да говоря на Code Week Varna беше през 2015 г. и беше напълно епично. Говорихме заедно с Юлиян Сапунджиев пред стотина  човека в голямата зала на Стоматологията в гр. Варна. Лекцията беше лека и интересна, позабавлявахме се малко, счупихме една форма на сайта на община Варна и имаше приятен диалог с публиката и показахме двете страни на моя занаят. Юлиян помогна много с настроение и богатия си опит. Беше доста яко.

На 22 Октомври 2016 бях лектор на Code Week Varna за втори път. Този път бях поканен от Боян от Beehive в новата им зала (която се намира етаж под 158 LTD). Посетих предния ден лекцията за WordPress и първото впечатление беше бая голяма изненада. Залата е около 3 пъти по-малка от предишната такава и по мои сметки събира не повече от 25 човека (или 33-34 с правостоящите). За сметка на това интериора е приятен, има си 49″ телевизор, който се ползва за презентационни цели и бюро на което човек може да седне докато си води лекцията. Като цяло съм доволен. Малко слабо започнах в началото (слабо = неуведено и малко Ъ-кащо), но после лека полека набрах сила и привлякох пълното внимание на хората. Ето и малък списък с някои от нещата за които си говорихме:

 • Най-важните качества като Quality Assurance Engineer:
  • Комуникативност;
  • Умения да вижда нещата от друга перспектива (програмист, PM, PO, client);
  • Технически и аналитични способности (абе Пешо – това не мисля, че трябва да връща този резултат);
  • Да бъде надъхан и да има правилно настроена интуиция (Абе Пешо – сигурен съм, че тук има нещо нередно. Дай ми малко време да задълбая до последно да ти пиша);
  • Да задава въпроси и да поставя всичко под въпрос. В името на качествения продукт. И да – pixel-perfect е много важно!
  • Не бъди гаден с някого. Кофти отношението поражда само още кофти отношение. И да – всеки допуска грешки.

В линка на събитието има и повече инфо за другите лектори + техните презентации.

 

Моята можете да намерите тук.

 

И за последно – минусите бяха два:

 • Залата е толкова малка, че е несериозно да се провеждат там събития, които се очаква да бъдат с повече от 15 човека;
 • Презентацията ми мина ревю през 5 човека докато бъде одобрена. Това ми осигури страхотно скучна и безинтересна презентация и сухо предаване на данните.
 • Update 2018 – от тогава насам не съм позволявал тежко вмешаване от компаните за които съм работил. Всеки път, винаги, винаги е едно и също – лекцията ми си губи чара, практичността и лекотата и става едно издекламиране на политически-коректни слайдове, които нито аз харесвам, нито хората, които са дошли да ме слушат..
Published inUncategorizedБлогинкиЛекцииНедко разказва

Be First to Comment

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.