Идвам в офиса – климатика работи все едно навън е снежна виелица. Тряваше да си взема късите гащи и тениската. Топлото ме кара да губя концентрация доста по-лесно .

Да е жив и здрав Кен Томпсън за дето е измислил grep. Наложи се да потърся една функционалност във всичките ни 50+ скрипта. Замислих се как да го направя бързо и ефикасно без да преглеждам като бот всичките скриптове (back end + front end). Та намерих общ признак по който да потърся в кода им и с един grep направих това за 10 минути. Сетих се колко е лесно понякога да решаваме такива задачи. Трябва само да се спрем да помислим за няколко минути и решенията ни ще са доста по-добре измислени и реализирани.

Стана ми любопитно за grep и на това на колко е години, защото се влачи по дистрибуциите от МНОГО отдавна. Кен Томпсън, автора на grep (и още доста интересни неща) също е личност, която залсужава вниманието ни. Ето и няколко интересни факта:

  • Кен Томпсън е на 72 години! Жив и здрав да е;
  • Първата версия на grep е релийзната преди точно 40 години. Тоест тогава съм бил на -11 :);
  • grep му идва от абревиатурата globally search a regular expression and print;
  • Кен Томпсън взима участие с малка, но много важна промяна по UTF-8 стандарта в далечната 1992 г. (промяната е интересна и ще пиша за нея в отделен блог пост);
  • Има няколко много сериозни награди от различни организации включително от IEEE и Computer History Museum в Калифорния.

Хайде, че работа ме чака. Някой ден с повече свободно време ще пиша за него. Забележителен човек.

 

Ето, че денят продължава да ме радва особено силно. Преди малко излезе официалната програма на OpenFest 2015. По-късно ще напиша в отделен пост интересните за мен моменти. Надявам се да бъде толкова добра колкото и 2013 г.

 

И още една доста приятна новина – Книжарници “Ciela” пускат отново 50% намаление от обявената цена на 01.11.2015 г. Ако ще го посещавате по-добре идете рано, че опитът показа, че следобед няма нищо интересно останало :)

 

Бях забравил колко е хубаво човек да посвири малко. Имам една акустична китара на която обръщам престъпно малко внимание. Та днес докато си бекъпвах данните намерих няколко запазени PDF-и с табулации. Посвирих около 30 минути. Не ме изгониха от къщи така, че има надежди. Пръстите леко болят от струните.