Имам страхотни колеги. С това ще започна и свърша увода си. Един от колегите с които си говорим ежедневно спомена, че в последната версия на RouterOS има native support на docker, което е fucking mindblowing. С native support можете да си вземете един Mikrotik hAP lite за 50-60 лв и на него да си сложите, пак казвам, съвсем native, без нужда от префлаш, опасност от brick-ване и подобни приключения, един piHole с който да си филтрирате рекламите в youtube на телевизора и телефоните, например. Или да си защитите homelab-а с някакъв читав firewall или пък да си сложите един wireguard и си имате VPN.

Случая с моя Mikrotik, който събира прах по рафтовете е, че е старичък. Всъщност толкова стар, че wireless-а му работи само на 2.4GHz, а LAN портовете му на 100mbps. Реших все пак да опитам да ъпдейтна една major версия нагоре (от 6.х на 7.х) да видим дали ще се поддържа и о, чудо – ъпдейта мина супер flowless. Браво на Mikrotik, че си запазват поддръжката на ОS-а дори и при стари устройства.

Ако и на вас ви е интересно как стана магията всъщност беше супер лесно. Първо си ресетнах рутера като при изваден захранващ кабел натиснах reset бутона, след това сложих кабела и изчаках да започне да мига лампичката на USR. След това логин с admin без парола и отгоре в дясно, където са Quick Setup, WebFig и Terminal избрах Terminal (може и по сериен порт или ссх, но web е удобно ако човек иска да свърши нещо много бързо и не му се занимава със сертификати и подобни.

След това изпълних следните команди:


[admin@MikroTik] > system check-installation 

 status: installation is ok

[admin@MikroTik] > system package update set channel=upgrade 

[admin@MikroTik] > system package update check-for-updates 

      channel: upgrade

 installed-version: 6.49.6

   latest-version: 7.6

       status: New version is available

[admin@MikroTik] > system package update download

      channel: upgrade

 installed-version: 6.49.6

   latest-version: 7.6

       status: Downloaded, please reboot router to upgrade it

[admin@MikroTik] > system reboot 

Reboot, yes? [y/N]: Y

След успешен ъйдейт (логото горе в ляво ще ви покаже текущата весия) можем да разрешим и контейнерите. Имайте предвид, че за да направите това ви е нужен физически достъп до рутера, защото след изпълняване на долната команда трябва да го рестартирате. Може да ви е странно, но това е добра валидация, че собственика на рутера иска да разреши контейнерите (които са огромен security hole), а не някой, който е налучкал credentials.

[admin@MikroTik] > /system/device-mode/update container=yes  update: please activate by turning power off or pressing reset or mode button in 4m49s -- [Q quit|D dump|C-z pause]

Веднъж разрешени можете да започвате да си играете с контейнерите. Повече информация и настройка (networking, storage, etc) можете да прочетете тук – https://help.mikrotik.com/docs/display/ROS/Container