TechnoTim даде една страхотна идея. Сто дни биха били достатъчни човек да изгради солиден навик. И понеже той е tech youtuber на който доста се кефя се зачудих като видях заглавието на клипа. Оказа се обаче, че не е само той, а буквално ВСИЧКИ технически youtubers,които говорят зa homelabs, инфраструктура, proxmox и хардуер. Ако сте фенове ви го препоръчвам.

Та по негов пример смятам да ъпдейтвам тук в блога какво съм правил и правя по моя homelab. Ще зацапам блога с много и кратки постове, но е по-добре отколкото един огромен пост тип changelog. Мислих си и за едно git repo (или gist), но така exposure-a ще е много по-малък и няма да усещам peer pressure-а :D Понеже няма как да правя всеки ден неща в продължение на толкова време си слагам таргет от 3 пъти седмично като това може да включва целия спектър – от стратегия през provisioning, хардуер и до networking. Надявам се да ви в полезно и да надъхам някой да направи същото или поне да се зачете за контейнери/хардуер/networking и т.н.

А защо го правя ще се запитате? Ще попитате нямам ли дете, бременна жена, семейство, хоби и т.н.? И ще ви отговоря. Освен, че ми е супер интересно тези предизвикателства са и супер полезни в професионален план. Пример – всеки е разцъквал docker, но до къде? Да вдигне един hello world или както направих аз да взема един прост ruby script и да го изпълня? Хубаво ама в реални условия може да речем да вдигнете един домашен plex за да си имате библиотека с филмите и сериалите, но искате достъпа до persistent volume-а да става от друга машина? Или да се стартира автоматично при пускането на машината? Или да се вдига наново ако нещо се строши? Това са елементарни примери, но са извън обикновеното – “Я да разгледам тоя docker” и всичко да приключи след 2 примера от нета. А кога сте правили конфигурирали VLAN за да сегментирате трафика между устройства? Това са все неща, които всеки е чувал как работят, някои са цъкали малко, но рядко някой е поддържал такива системи и лично е отговарял за тях поради една или друга причина. И точно тук идва моето нещо – цяла екосистема, която да е съвсем истински production за който аз да съм отговорен и да съм направил цялата архитектура и всичко около него. Това за мен би било супер близко до това, което правя на работа.