Днес попаднах на една много яка репрезентация какво се случва след като напишете някой адрес, например https://google.com в браузъра си

Забележително е през колко стъпки минава нещо толкова елементарно за нас, а още по-забележителното е, че това нещо работи и то доста стабилно. А най-забележителното е (госпожата по литература да ме извини за тези сравнителни определения), че това отнема милисекунди. Ми-ли се-кун-ди.

Понякога се замислям за нещата, които приемаме за даденост и за това колко тежки имплементации има отдолу, колко умни глави са се сблъсквали със супер интересни проблеми и са им намирали най-елегантните (в повечето случаи) решения. За това как едни отворени и безплатни проекти като nginx и apache задвижват 66% от общия HTTP/S трафик, как една линукс дистрибуция, която можем да теглим, инсталираме и модифицираме безплатно съдържа в себе си труда на хиляди хора, как имаме linux инструментариум написан и поддържан от 70-те години до сега (например първия релийз на grep е направен през 1973 г.). Трябва да се присещаме за тези неща и да сме благодарни, защото иначе няма как да си скролваме фейсбука в 03:00 през нощта.