Skip to content

06.01.2017 – дъждосняг, лед и Quebes OS

Днес деня започна със стабилно стъгране на сняг при приличен вятър. Наложи се да ходя до близката аптека за 70 градусов спирт та да ми помогне поне малко. След 40-тина минути колата беше разледена и готова за приключения. Само малко гумите бяха замръзнали, но всичко мина ок с потеглянето.

В офиса е забавно – топло и с тия големите прозорци времето може да се наблюдава много приятно.

Малко неприятен момент беше когато слизах в подземния гараж на офиса, че при това стръмно спускане в комбинация с бетон непочистен сняг + лед отдолу и гумите блокираха (докато се движих с 5 км/ч) и едва не обрах една от стените, но за щастие се оправих без проблеми. Към 15:00 слязох да преместя колата докато не е станало -10 (не, че ще има някаква разлика между -5 и -10 де) и изкачването мина безпроблемно.

Ден четвърти без кафе и без сладко (от типа на вафли и подобни, иначе плодове например меля като диво прасе). За момента нямам чувството, че ще умра. Теглото ми още е 100 кила. Да видим Февруари какво ще каже :)

Снощи инсталирах Qubes OS 3.2 като имах един много тъп проблем с boot от USB-то. Гледах да не е от AHCI/Compatability mode, UEFI и т.н., но се оказа, че проблема както се очакваше е в задклавиатурното устройство.

Изтеглих и валидирах ISO-то и направих bootable USB с dd (за Windows можете да ползвате Rufus). И както казах – просто не сработи.
Решението е просто. Вместо да окажа устройстовото + parittion-a (/dev/sdb1):

[code lang=”bash”]dd if=Qubes-R3-x86_64.iso of=/dev/sdb1[/code]

трябва да дам като параметър на устройството на което ще изпратя ISO-то за разархивиране (of) цялото устройство (без partition identifier-а):

[code lang=”bash”]dd if=Qubes-R3-x86_64.iso of=/dev/sdb[/code]

След това всичко тръгна.

 

Полезни неща, които намерих днес:

Published inБлогинки

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.