Днес деня започна със стабилно стъгране на сняг при приличен вятър. Наложи се да ходя до близката аптека за 70 градусов спирт та да ми помогне поне малко. След 40-тина минути колата беше разледена и готова за приключения. Само малко гумите бяха замръзнали, но всичко мина ок с потеглянето.

В офиса е забавно – топло и с тия големите прозорци времето може да се наблюдава много приятно.

Малко неприятен момент беше когато слизах в подземния гараж на офиса, че при това стръмно спускане в комбинация с бетон непочистен сняг + лед отдолу и гумите блокираха (докато се движих с 5 км/ч) и едва не обрах една от стените, но за щастие се оправих без проблеми. Към 15:00 слязох да преместя колата докато не е станало -10 (не, че ще има някаква разлика между -5 и -10 де) и изкачването мина безпроблемно.

Ден четвърти без кафе и без сладко (от типа на вафли и подобни, иначе плодове например меля като диво прасе). За момента нямам чувството, че ще умра. Теглото ми още е 100 кила. Да видим Февруари какво ще каже :)

Снощи инсталирах Qubes OS 3.2 като имах един много тъп проблем с boot от USB-то. Гледах да не е от AHCI/Compatability mode, UEFI и т.н., но се оказа, че проблема както се очакваше е в задклавиатурното устройство.

Изтеглих и валидирах ISO-то и направих bootable USB с dd (за Windows можете да ползвате Rufus). И както казах – просто не сработи.
Решението е просто. Вместо да окажа устройстовото + parittion-a (/dev/sdb1):

[code lang=”bash”]dd if=Qubes-R3-x86_64.iso of=/dev/sdb1[/code]

трябва да дам като параметър на устройството на което ще изпратя ISO-то за разархивиране (of) цялото устройство (без partition identifier-а):

[code lang=”bash”]dd if=Qubes-R3-x86_64.iso of=/dev/sdb[/code]

След това всичко тръгна.

 

Полезни неща, които намерих днес: