Skip to content

Недко разказва: За “лошите” работодатели

През последните няколко седмици се наслушах на мрънкащи хора, които не обичат работата си, града в който живеят, това което правят и още около 150 подобни неща.

Та си говорихме скоро за работата и се учудих на всеобщото мнение как, цитирам “Всички работодатели са лоши и те изстискват” и там каквото беше нататък.

Съвсем кратко, без да изпадам в излишни подробности, искам да споделя моя опит.

 

НИКОГА не съм започвал да работя нещо, което не обичам. От кабелджия опъвайки по цял ден кабели насам-натам носейки стълба, която беше тежка колкото мен за малък ISP (с тайното желание някой ден да стана системен администратор), през търговията с компютри, внедряването на софруер за управление на бизнеса (включително и за управление на индустриални съоръжения) та до последните години в които съм се квалифицирал основно като Software Quality Assurance Engineer. И никога и не съм попадал на “кофти работодатели”.

И ще ми кажете, че това е късмет, но мога да ви уверя, че не е.

А тези, които се оплакват, че работодателите им изстисквали последните сили, държели се лошо с тях, не им оценявали труда и т.н. и т.н. – ако сметнете, че проблема е в компанията в която работите, а не във вас – еми сменете работата, бе.

Относно заплатите и условията съм чувал толкова много, че ако го разпиша сигурно ще стигна max post size на wordpress. Имал съм познати, които като им опиша офиса в който работя, всичките излизания с колеги, teambuildings, работна среда и това с което се занимавам веднага започват с “Ама то сигурно там ви изстискват, сигурно шефовете са гадни, сигурно има страшно много работа” ала бала. Well – fuck off, dudes.
Всеки иска да започне да работи за 1500 лв . – 2000 лв. стартова, ‘щото видиш ли в IT бранша хора няма. Еми няма. Ква-ли-фи-ци-ра-ни хора няма обаче.
Не може човек, който е прочел общо 12 страници за HTML/CSS/JS/PHP/bash или каквото и да е там, който най-малкото не може да си настрои работната среда (и не се опитвайте да ме убедите, че примерно един PHP developer не трябва да разбира от Apache(nginx)/mySQL(MariaDB)/малко Linux (или съответно .NET developer с неговата среда) ) да очаква да започне на подобна заплата.

За това се изисква да си съдереш задника от четене, от анализиране, от мислене, от проби и грешки. И това да ти доставя удоволствие. Да – звучи малко садо-мазохистично, но ако не изпитвате удоволствие от това, което правите тогава не сте за тази професия.

Така, че следващия път като измрънкате, че нещо не ви е наред се сетете за този пост и предприемете нещо.

 

Note – сега се сетих за два страхотни примера за хора, които искат да се развиват:

  1. В университета в който учих ( и водих лекции по едно време ) имахме колега, който беше на около 60 години. С пъти по-надъхан от нас, с пъти по-заинтересован, по-аналитичен, по-добър и за пример. Не веднъж е спирал хора по коридора да пита кое как става, а с него сме прекарали доста време в разговори за IT частта. И беше абсолютното удоволствие да видиш човек, който няма абсолютно никакъв подобен background, който не разбира английски, компютрите му бяха табу да си записва всичко и на следващия ден да ти задава въпроси по това, което сме си говорили и като му кажем, че е точно така и да виждаме зле прикритото вълнение, което блика в него. Да е жив и здрав бай Данчо.
  2. Злати – от дизайнер реши да се преквалифицира на developer. Сега пише основно на C# като има и front end задачки. Пак аналитична, критична и надъхана. Удоволствие е да ѝ намериш бъг и да ѝ видиш погледа като ти покаже фикснатата версия. Пак задаваща въпроси и четяща много.

 

Note 2 – с писането на този пост се присетих, че няма да е лоша идея да разпиша един за това как аз избирам евентуален бъдещ работодател (research + комуникация с компанията), че често основно хора на които съм водил лекции някъде са ме питали. Така, че през следващите дни очаквайте нещо по въпроса.

 

Ваш (хейтещ),

Недко.

Published inБлогинкиНедко разказваОбщи

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.