Skip to content

Доналд Туск изнесе речта си в театър “Иван Вазов”

Аз съм политически неутрален. Гледам да съм възможно най-далеч от нещата, защото усещам крайното безсилие и това, че човек не може да промени много. Грешката ми е огромна, осъзната, но отлагам възможно най-много момента в който трябва да се сблъскам отново в тези лайна.

 

И така, вчера председателя на Европейския Съвет, поляка Доналд Туск беше за официалното откриване на българското председателство на ЕС. Беше се приготвил добре. Даже повече от добре.

Изнесе цялата си реч на български език. Вчера попаднах на тази новина, но така и не ми остана време до днес. И видях бруталния хейт под всеки линк, който отворих – какъв бил, как можел да говори за Ботев, за Игра на тронове, че бил смешен, че ни обсъждал историята. Спрях се в някакъв момент, защото беше прекалено жалко. Не съм сигурен, че някога в световната история може да стане нещо толкова добро, чисто и прекрасно, че да не отнесе стабилно количество хейт.

Оставям преценката за по-умните от мен. Моята е, че се справи отлично.

 

Целия текст на речта можете да видите тук:

Скъпи приятели,
Уважаеми гости,
Господин Президент на Република България,
Госпожо Председател на Народното събрание,
Господин Министър-председател,
Министри,
Ваши Превъзходителства,

"Отечество любезно, как хубаво си ти!
Как чудно се синее небето ти безкрайно!
Как твоите картини меняват се омайно!
При всеки поглед нови, по-нови красоти."


Тези думи на Иван Вазов, чието име носи този театър, улавят духа на днешното празненство. "При всеки поглед нови, по-нови красоти" – тази мисъл ме съпътства днес като Председател на Европейския съвет и като поляк. Защото като поляк аз добре разбирам колко много работа, кураж и решимост ви е струвало на вас, българите, да постигнете тези европейски успехи за вашето Отечество. Никой не ви е дал нищо даром. Вие самите, на първо място, сте творците на този исторически обрат, на тези "нови, по-нови красоти".

По-младите поколения навярно свързват театъра, в който се намираме сега, по-скоро с известния актьор Захари Бахаров и ролята му в култовия сериал "Игра на тронове", отколкото с поезията на Вазов. Историята на Балканите е по-драматична и по-интересна от сценария на "Игра на тронове", макар в нея да няма дракони. Всички ние бихме искали настоящето и бъдещето на Балканите да наподобяват по-малко сценарии на драматични филми. Стабилност, сигурност, благоденствие – това заслужават хората в целия този регион. А Европейският съюз съществува, за да превърне именно този сценарий в реалност.

Добре е, че един от приоритетите на Българското председателство е бъдещето на Западните Балкани. Кой друг, ако не вие, потомците на Спартак, наследниците на най-старата държава в Европа, вие, които никога не сте загубили бойно знаме в битка, кой друг би бил на висотата на тази важна и изключително трудна задача – да се поднови Европейската перспектива за целия регион.

Вие винаги сте били решителни и смели, което потвърдихте и през последните години. Ето защо аз вярвам, че вашето Председателство ще бъде толкова резултатно, колкото преди четвърт век беше Христо Стоичков в Световната купа. С Министър-председател, който би могъл да сплаши не един тракийски воин, ще се справите!

Благодаря.

И още едно видео в същия дух:

 

Published inБлогинки

Be First to Comment

    Leave a Reply

    Your email address will not be published. Required fields are marked *

    This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.