Датчик за фини прахови частици – как, защо и няколко идеи

Снощи най-накрая свързах датчика за твърди частици с този за температура и развойната платка и всичко тръгна от раз.

Хардуерът

Развойна платка: ESP8266
Датчик за твърди частици: SDS011
Температурен датчик (+атмосферно налягане и влажност): BME280

 

Сега идеята е да измисля начин да събера всичко в приложим вид, който да изнеса извън терасата. Мисля да опаковам (голяма част от) сензора за температура/влага и захранващия кабел с термошлаух. Сензора за твърди частици е измислен добре, защото  в отвора от който всмуква пробите може да се сложи тръбичка, която да изнеса навън. И да – трябва да си окомплектовам кабелите, да махна бредборда, който използвах само да закача термо датчика, че не ми стигнаха кабелите.

Софтуерът

От софтуерна гледна точка нещата са елементарни. В сайта на Air Bulgaria са публикували готов firmware, който прави впечатляващи неща с контролера. Някои от тях:

  • WEB сървър, който сервира данните от датчиците в малка страничка достъпна от всеки потребител логнат в същата мрежа в която е устройството;
  • Вдига сам Wi-Fi spot към което потребителя може да се закачи за първоначална настройка. След това esp8266-то се закача за вашата мрежа и става клент както всяко друго Wi-Fi усторйство закачено към домашния ви рутер;
  • DHCP сървър за първоначална инициализация;
  • Може да изпраща данни към един или повече API endpoints;
  • Изпраща автоматично данните към http://luftdaten.info, а оттам https://airbg.info ги взимат и парсват до подходящ вид на тяхната карта;
  • Може да изпраща данните към InfluxDB;
  • Поддържа OTA updates (On-The-Air);
  • Поддържа доста сензори и дисплеи, които се настройват елементарно.

 

Моята идея

Към стандартната функционалност бих искам да добавя следните неща:

  • Физическо укрепление на системата (кутия, термошлаух, както писах по-горе и други малки неща);
  • Данните ще хвърлям и към InfluxDB, който (по идея на Стан) ще бъде в контейнер (хем да се науча да работя с тях, крайно време е!);
  • Grafana dashboard, защото всеки обича да му е красиво и функцоинално;
  • Независимо захранване. Понеже SDS011 не пести много ток, ще мисля вариант с измервания на една минута. Същото се отнася и за температурния датчик (и евентуална корекция за да синхронизирам двата). Енергонезависимостта му ще е осигурена с power bank (ако някой ден ми попадне соларно панелче, което да пълни power bank-а през деня ще стане епично).

 

Ето и как изгелжда работещия проект на с firmware-а на airbg.info:

 

Ако някой има интерес или въпроси може да пише под статията. Ако мога ще отговарям.

 

P.S. Най-важните неща за накрая. Нямаше да се хвана с този проект ако не бяха три основни фигури – Орлин, който на Zara Code Week миналата година ни показа, че електрониката изобщо не е толкова сложна колкото си мислим и че всеки в днешно време може да реализира IoT проект за отрицателно време, на Стан, че ми подари без причина ESP8266 и на Златина че ме изтърпя докато в нас беше катаклизъм от кабели, платки и документация.

6 Comments

  1. Петър Лазаров

    12/03/2018 at 00:21

    Колега, започнал си до някъде с идеята за подобрения , а успя ли да ги реализираш? Сега е времето да се похвалиш със снимки на крайният , получен от теб резултат и съответно да може да бъде дискотиран!

  2. Здравей,

    Реализирах схемата, подкарах го, но срещнах едно затруднение – на терасата на която искам да правя измерванията нямам контакт и дограмата се затваря плътно. Така проблемите са два – ток и от къде да изкарам датчиците.

    За първото намерих няколко решения основно свързани с презареждаеми батерии (и евентуално соларно панелче за да забави разреждането им) и измерване през да кажем 30 минути, което ще спести доста батерията.

    Но ме спря това, че дограмата се затваря плътно, а зимата не е добра идея да стои отворена. Сега като се постопли малко ще го пусна в действие и ще пиша.

    Поздрави,
    Недко.

  3. Атанас Коларски

    17/12/2018 at 17:05

    Уважаеми господине не разбрах добре принципите на вашия уред. Интересува ме силно домашен измерител на финни прахови частици по едри и по дребни но който работи на локален принцип без да приема и без да предава безжично каквото и да е – не ползвам wi-fi технология и рутери заради опасност от облъчване на деца . И така ако можете да ми препоръчате някакъв такъв достатъчно точен измирител ще ви бъда много благодарен.

  4. Красимир Неделчев

    03/07/2020 at 07:21

    здравейте, има ли някакъв изход сензора, дайте да го интегрираме в LoRaWAN

    • Хайде. Сензора се намира във Варна. Не съм запознат изобщо с LoRaWAN, но ми се занимава.

      Поздрави.

  5. Cengiz Berkay

    06/03/2021 at 14:51

    Здравейте,
    И аз си сглобих станцията и от около месец си работи?
    Имате ли проблеми със праха по вентилатора?
    Как е по добре да се монтира – вертикално или хоризонтално ?
    Приятен ден.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.