Има едно нещо, което е по-лошо от счупения хардуер и то е умиращия такъв. Тия дни ми се наложи да сканирам няколко хард диска за лоши сектори под linux (в моя случай това е офисната ми машина с Ubuntu 14.04.3 LTS + Mate) и след извесно чудене кой метод да избера се спрях на badblocks. Хубавото му е, че единственото нещо, което го накарах да изведе е списък с лошите сектори, които евентуално по-късно можех да обработя с fsck. Без графични интерфейси, излишни прозорци и т.н. Автор на badblocks е Реми Кард.

Инсталацията му под Debian базирани инсталации е тривиална:

sudo apt-get install badblocks

Та тъй де – не е лоша идея периодично (примерно 2 пъти годишно) човек да сканира дисковете си, че е кофти да изгубиш 1-2 терабайта спомени. Единственото лошо на сканиранието за лоши сектори е, че продължава вечно. Или по-точно за два терабайта – около 10-11 часа.

И по същество това, което трябва да направим ако диска ни е hda1 (ако не сте сигурни изпълнете sudo fdisk -l) са следните стъпки:

  • В края на работния ден отваряте една конзола (ctrl + shift + t) и пишете следното:

sudo badblocks -v /dev/hda1 > bad-blocks.txt

Ще ви бъде поискана парола за root user-а и след въвеждане ще видите… нищо :) Output-а на badblocks ще бъде прехвърлен във файла bad-blocks.txt

  • Ако файла bad-blocks.txt е празен тогава всичко е наред и не са намерени проблемни сектори. Но ако имате данни във файла започвайте да се оглеждате за нов такъв и незабавно направете резервно копие на по-важните си неща“ След това изпълннете fsck, който ще прочете проблемните сектори вече записаните от badblocks и ще ги маркира като такива за да може при бъдето писане върху диска тези сектори да бъдат пропускани:

sudo fsck -t ext3 -l bad-blocks /dev/hda1

Изхода ще изглежда по подобен начин:

Pass 1: Checking inodes, blocks, and sizes
Pass 2: Checking directory structure
Pass 3: Checking directory connectivity
Pass 4: Check reference counts.
Pass 5: Checking group summary information.

/dev/hda1: ***** FILE SYSTEM WAS MODIFIED *****

/dev/hda1: 11/360 files, 63/1440 blocks

 

Note – ако искате да наблюдавате какво се случва с диска ви поради липса на output можете да инсталирате iotop и оттам да видите с каква скорост се случват нещата и дали нещо не е зависнало:

sudo apt-get install iotop

и изпълнете командата (задължително със sudo отпред):

sudo iotop -d 2 -o
Това ще ви покаже общите стойности на Disk read/Disk Write + приложенията, които активно използват интензивно диска(дисковете ви).

Note 2 – Да – офис машината ми се казва ahmed от Achmed the dead terrorist.

Note 3 – Ето и как изглежда един хард диск, който е пълен с лоши сектори: