На marvin живеят няколко WordPress-а, но и с него влача няколко мои стари проекти. Един от тях скоро ще стане на 9 години. И понеже живеят на Joomla 1.5, която практически е невъзможно (варианти има, но безплатните не работят, а за платени не смятам, че искам) да се ъпгрейдне към latest. За това nginx-а ми работи с php-fpm, който търкаля две версии на PHP – 5.х и 7.х. И понеже първата е крайно архаична взех решението старите сайтове да ги разкарам напълно. Така или иначе нямам никаква полза от тях.

И вчера вдигнах още един VPS и започнах да конфигурирам наново nginx/php-fpm/etc. Оказа се, че съм позабравил част от configuration flow-а и седнах да помисля какво и как да направя. Най-накрая стигнах до решението, че вместо да си блъскам главата ще инсталирам един стар LTS на Ubuntu в който се поддържа PHP 5.x и всичко тръгна от раз.

Тенденцията ще е да разкарам всичките си клиенти (в големи кавички, таксите им са малко над цените на домейна) и да мина най-накрая на latest and greatest без да се занимавам с излишни глупости.

 

И така на marvin ще се освободи още малко място така, че ако някой (с предимство са студенти/ученици/преподаватели) има нужда да хостне нещо може да се възползва напълно безплатно.